Månadsarkiv 19 augusti 2021

Avkalle

Lyssna dig till lycka och bättre humör

Det är en ynnest att kunna höra. Att njuta av olika ljud men också att kunna slappna av i tystheten. Det är tyvärr inte alla förunnat att kunna svepa mellan dessa två ytterligheter, så vi som har lyckan att kunna höra kan se till att använda vårt hörselsinne till något än mer positivt – att påverka vårt mående.

Hörlurar för din favoritmusik

Vår hörsel påverkar oss mer än vi tror. Är vi trötta orkar vi inte med så mycket ljud innan även huvudet blir överväldigat, men är vi pigga har vi en betydligt större tolerans. Även musik har ett stort inflytande på vår hörsel och vårt mående. Forskning visar att musik får oss att må bra och bli på bättre humör, men då gäller det såklart att vi lyssnar på den sorts musik vi verkligen älskar. Och musik som en person älskar och kan lyssna till hur länge som helst utan några bekymmer, gör ont i öronen för någon annan. Vill du njuta av din favoritmusik utan att störa andra runt omkring kan du med fördel botanisera bland utbudet på https://www.teknikdelar.se/ för att till exempel hitta ett par riktigt bra hörlurar. Kanske ett par trådlösa som gör att du får en mycket större rörelsefrihet än om du använder lurar med sladd? Det finns mycket att välja mellan och vi kan nästan garantera att du kommer hitta det bästa för just dig.

Låt musiken hjälpa ditt humör

Att kunna påverka humöret med hjälp av musik är i grund och botten inget annat än helt otroligt. Det säger väldigt mycket om vad vi människor och vårt sinne är kapabla till under rätt omständigheter, och vi är många som upplevt att humöret växlar beroende på vilken musik vi väljer att lyssna på. Musiken förstärker det vi redan känner, men vi kan också låta de älskade tonerna puffa oss i rätt riktning om vi känner oss lite låga. Med lite tålamod vänder snart humöret till det bättre, och vi kan fortsätta göra val som får oss att le lite mer och känna värmen inombords.

Avkalle

Forskning och vetenskap kring skönhetsideal

Skönhet och vilka som är de viktigaste skönhetsidealen är något som tolkas olika världen över. Mycket inom skönhetsideal har en påverkan från kultur, media, sociala medier eller påverkan från vänner, skola eller arbete. En sund inställning till skönhet är att ta hand om sitt inre likväl som sitt yttre utan överdrifter.

Framhäv skönheten med smink och en Lancome-mascara

Smink har i alla tider framhävt ansiktsdrag och varit en del av skönhetsideal genom årtusenden. Det sägs att drottning Nefertiti i Egypten sminkade sig för att det sades att sminket hade magiska egenskaper genom att hålla sjukdomar borta. Nu har dagens moderna forskning och vetenskap upptäckt att antika Egyptens smink hade antibakteriella egenskaper tack vare högt blyinnehåll. Blyet höll förvisso bakterier borta, men man riskerade istället att drabbas av blyförgiftning. Mascara är något som har funnits redan runt 1913 och bestod då av kol och vaselin. Idag finns det mycket mer utvecklade mascaror världen över att välja på med många fina egenskaper. Något som forskning visar idag är att man måste tänka på att det är viktigt att byta ut en mascara var tredje månad för annars kan man drabbas av ögoninflammation. Man ska heller inte låna ut sin mascara till andra då man kan sprida bakterier om man har en underliggande dold inflammation. Ett mascara som man absolut ska pröva är en exklusiv Lancome mascara för vackra fransar. Fördelen med en Lancome-mascara är att man kan få ett stort utbud av allt från en ökad volym på fransarna till vattenfasta egenskaper och vårdande ämnen som kommer från växtriket!

Skönhetsideal och media

När det kommer till social media finns det både fördelar och nackdelar med de skönhetsideal idag som framställs på internet. Forskning i utseendeproblematik visar att skönhetsideal påverkar sjukvården, menar universitetslektor och projektledare Martin Persson på Högskolan i Kristianstad. Allt fler väljer att göra skönhetsoperationer med mycket fokus på till exempel näsan eller brösten. Den bild som sociala medier visar är dessutom missvisande med alla de digitala skönhetsfilter som finns idag. Man kan finna många skönhetsfilter i form av appar på många mobiler. Det är appar som används mycket på Instagram som slätar ut ansiktet på bild, tar bort rynkor, och även ändrar delar av ansiktsformen. Många använder dessa appar även till profilbilder eller Facebook. Vissa filter kan även skapa en större rumpa eller smalare midja medan man filmar i realtid. Nu har man även genom studier och forskning kommit fram till många psykologiska faktorer som påverkar individen genom selfies med filter. Det visar sig i en studie, att en selfiebild med filter kan leda till önskan om plastikkirurgi där man vill ha den retuscherade versionen av sig själv. Det sägs att skönhet är ur betraktarens öga och det är nog viktigt att man i dagens samhälle tar media med en nypa salt och fokuserar på den inre hälsan först och främst. Att ta hand om sitt utseende på ett naturligt sätt utan överdrift, är mer ett sunt beteende utan överdrifter.

Avkalle

Europeiska rymdorganisationen

Ofta när vi talar om spännande upptäckter i vårt universum, länkas de tillbaka till amerikanska organisationer likt NASA eller SpaceX. Dock har Europas motsvarighet European Space Agency, ESA, på senare tid växt i både budget och popularitet.

År 1974 fattades beslutet att slå samma European Launcher Development Organisation (ELDO) med European Space Research and Technology Centre (ESTEC) för att bilda en unison rymdorganisation. På så sätt bildades European Space Agency, som på svenska kallas den Europeiska rymdorganisationen.

ESA har sedan dess ägnat sig åt rymdforskning och lanserat ett flertal intressanta projekt. Exempelvis har organisationen lanserat Venus Express, en rymdsond vars uppgift var att undersöka och utforska grannplaneten Venus atmosfär. ESA har även utvecklat Herschelteleskopet, ett rymdteleskop vars främsta uppgift är att undersöka nyfödda galaxer.

Den Europeiska rymdorganisationen består av medlemsstaterna Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike. Ständiga samarbeten sker dock även med både Kanada och USA.

Framtiden ser ljus ut. Nyligen annonserades det att organisationens stödbudget ökat till över 14 miljarder Euro. I samband med pågående projekt som ExoMars, en sond som ska cirkulera runt Mars och placera en landare på planetens yta, kan vi räkna med flera spännande uppdateringar inom en snart framtid.