Forskning och vetenskap kring skönhetsideal

Avkalle

Forskning och vetenskap kring skönhetsideal

Skönhet och vilka som är de viktigaste skönhetsidealen är något som tolkas olika världen över. Mycket inom skönhetsideal har en påverkan från kultur, media, sociala medier eller påverkan från vänner, skola eller arbete. En sund inställning till skönhet är att ta hand om sitt inre likväl som sitt yttre utan överdrifter.

Framhäv skönheten med smink och en Lancome-mascara

Smink har i alla tider framhävt ansiktsdrag och varit en del av skönhetsideal genom årtusenden. Det sägs att drottning Nefertiti i Egypten sminkade sig för att det sades att sminket hade magiska egenskaper genom att hålla sjukdomar borta. Nu har dagens moderna forskning och vetenskap upptäckt att antika Egyptens smink hade antibakteriella egenskaper tack vare högt blyinnehåll. Blyet höll förvisso bakterier borta, men man riskerade istället att drabbas av blyförgiftning. Mascara är något som har funnits redan runt 1913 och bestod då av kol och vaselin. Idag finns det mycket mer utvecklade mascaror världen över att välja på med många fina egenskaper. Något som forskning visar idag är att man måste tänka på att det är viktigt att byta ut en mascara var tredje månad för annars kan man drabbas av ögoninflammation. Man ska heller inte låna ut sin mascara till andra då man kan sprida bakterier om man har en underliggande dold inflammation. Ett mascara som man absolut ska pröva är en exklusiv Lancome mascara för vackra fransar. Fördelen med en Lancome-mascara är att man kan få ett stort utbud av allt från en ökad volym på fransarna till vattenfasta egenskaper och vårdande ämnen som kommer från växtriket!

Skönhetsideal och media

När det kommer till social media finns det både fördelar och nackdelar med de skönhetsideal idag som framställs på internet. Forskning i utseendeproblematik visar att skönhetsideal påverkar sjukvården, menar universitetslektor och projektledare Martin Persson på Högskolan i Kristianstad. Allt fler väljer att göra skönhetsoperationer med mycket fokus på till exempel näsan eller brösten. Den bild som sociala medier visar är dessutom missvisande med alla de digitala skönhetsfilter som finns idag. Man kan finna många skönhetsfilter i form av appar på många mobiler. Det är appar som används mycket på Instagram som slätar ut ansiktet på bild, tar bort rynkor, och även ändrar delar av ansiktsformen. Många använder dessa appar även till profilbilder eller Facebook. Vissa filter kan även skapa en större rumpa eller smalare midja medan man filmar i realtid. Nu har man även genom studier och forskning kommit fram till många psykologiska faktorer som påverkar individen genom selfies med filter. Det visar sig i en studie, att en selfiebild med filter kan leda till önskan om plastikkirurgi där man vill ha den retuscherade versionen av sig själv. Det sägs att skönhet är ur betraktarens öga och det är nog viktigt att man i dagens samhälle tar media med en nypa salt och fokuserar på den inre hälsan först och främst. Att ta hand om sitt utseende på ett naturligt sätt utan överdrift, är mer ett sunt beteende utan överdrifter.

Om författaren

kalle administrator