SpaceX leder vägen

Avkalle

SpaceX leder vägen

På senare tid har det privata företaget SpaceX stigit i både kännedom och popularitet. Företaget grundades av den sydafrikanska entreprenören Elon Musk år 2002, som för övrigt även startade bil- och energiföretaget Tesla Motors tillsammans med bland annat Ian Wright året därpå. Med tanke på detta har Musk förmodligen redan bockat av flera utförda prestationer på den ambitiösa listan av nästintill ouppnåeliga mål.

I samarbete med Nasa

National Aeronautics and Space Administration, mer känt som Nasa, är fortfarande det namn många tänker på när det talas om rymden. Nasa skapades år 1958 till följd av att den största rivalen och tidigare stormakten Sovjetunionen lanserade rymdsonden Sputnik 1. Resten är historia och Nasa är idag ett väletablerat företag och varumärke. Den federala myndigheten har dock på senare tid fått sällskap av ett privat alternativ. SpaceX är numera ett namn många känner till, kanske främst på grund av dess omtalade skapare Elon Musk.

SpaceX främsta mål är att sända en bemannad farkost till Mars i hopp om att kolonisera planeten. Än så länge är hoppas man kunna transportera människor till himlakroppen redan år 2024. Eftersom företaget skapades med visionen att människan är menad att utforska rymden och kolonisera andra planeter är detta ett viktigt första steg för SpaceX.

Drömmen om att kolonisera Mars

Givetvis är detta mycket lättare sagt än gjort. Det är många faktorer som måste tas med i beräkningen innan denna typ av resa överhuvudtaget är möjlig. På grund av Mars avstånd från solen är ett år på den röda planeten cirka två på jorden. Detta betyder att en resa till vår grannplanet endast är möjlig under en lucka vartannat år.

Även om SpaceX successivt lanserar en bemannad farkost är resan till Mars lång. Lyckas de pricka rätt, skulle en eventuella resa till Mars ta mellan 6 till 8 månader, vilket är en skarp kontrast om man jämför med en färd till månen som tar cirka 3 dagar. Allt från återanvändbart bränsle till kost som behöver räcka i nästan 2 år behöver uppfinnas och testas.

Med det sagt siktar SpaceX fortfarande på att ha en obemannad satellit i omloppsbana runt Mars år 2022. Detta för att kartlägga planeten i detalj och på så sätt underlätta den ambitiösa planen om att transportera människor till Mars år 2024.

Om författaren

kalle administrator