Dagsarkiv 25 oktober 2022

Avkalle

Möjlighet till liv på Mars

Mars har på senare tid varit på allas läppar. Från Elon Musks SpaceX till Förenade Arabemiraterna, listan är lång och innehåller flera nyfikna stormakter som alla planerar att sända varsin farskost till den röda planeten. Vad är det då som lockar med Mars?

Sedan Nasa officiellt gick ut med att vatten bevisligen finns i små områden på planetens yta i rinnande form, har hoppet om möjligheten till potentiellt mikroskopiskt liv väckts. Mycket pekar på att den numera torra planeten tidigare haft sjöar och hav, mycket likt vår planet.

Detta leder oss till nutid. Sommaren 2020 planerar USA, Kina och Förenade Arabemiraten att skicka varsin farkost till Mars. Ett av uppdragen är att söka efter tecken på liv, men även att fortsätta utforska planeten i detalj. Både USA och Kina skickar varsin landare medan Förenade Arabemiraten planerar att cirkulera i omlopp runt Mars.

Mars häpnadsväckande historia

Som tidigare nämnts, pekar mycket på att planeten haft flytande vatten och hav. I tidigt skede hade Mars ett vädersystem med bland annat regelbundet regn- och snöfall som kombinerades med en tjockare atmosfär. Detta var möjligt på grund av den växthuseffekt som härjade under himlakroppens yngre dagar. För omkring 3,3 miljarder år sedan förändrades allt och Mars förvandlades till den ödelagda ökenplanet vi känner idag.

Hur detta gick till är fortfarande ett olöst mysterium. Det finns flera teorier om hur planeten gick från att vara en planet med vädersystem som mer påminner om vår planet, till en kall och tom himlakropp. En teori som möjligtvis förklarar hur Mars förlorade sin atmosfär är himlakroppens brist på magnetfält. På grund av starka solvindar som skapas av massiva magnetiska stormar på solen eroderades atmosfärens övre lager bort, vilket enligt denna teori slutligen ledde till planetens plötsliga död.

Tack vare jordens magnetfält skyddas vår planet från att gå samma öde tillmötes som Mars. Magnetfälten är även anledningen till att polarsken uppstår på jorden. Laddade partiklar från solen kraschar in i vår magnetosfär, vilket skapar ett vackert himlamönster och samtidigt skyddar oss från solens ultravioletta strålar.

Mars brutala öde

Enligt Nasa finns ytterligare en möjlig teori som förklarar Mars brutala öde. Denna baseras på att Mars tidigare faktiskt hade ett väl fungerande magnetfält samt en atmosfär som tillät ett varmare klimat. Detta ändrades då en komet utplånade större delen av Mars atmosfär för omkring 3,3 miljarder år sedan, vilket i sin tur ledde till att planeten förlorade magnetfältet. Vattnet eroderades sakta men säkert bort och allt som kvarstår är en torr och dammig yta.

Forskare hoppas att Mars var tillräckligt stabil under en längre period, tillräckligt länge för att liv i en relativt tidig form hann bildas. Förhoppningsvis får vi mer svar om Mars olösta gåtor inom en snar framtid.