Driv ett vetenskapsbaserat företag

Avkalle

Driv ett vetenskapsbaserat företag

Många av dagens nyetablerade företag har tagit avstamp i ny forskning och vetenskap. Finns det ett behov på marknaden som väntar på att uppfyllas så kan nya rön och uppfinningar överföras till produkter och tjänster som snabbt blir en försäljningssuccé. Med rätt förutsättningar och lokaler kan du också hitta en nisch där ditt företag kan växa och blomstra.

Om du letar efter kontor i Stockholm finns Workaround som erbjuder en stor mängd kontorslokaler på attraktiva adresser. Det kan framstå som krångligt att hitta en bra lokal att driva ditt vetenskapsbaserade företag i, men med en bra förmedlare kan du enkelt hitta ett kontor som passar precis till dina verksamhetsbehov. Det går också att hyra flexibla kontorsplatser om du precis är i startgroparna med ditt företag.

Nya upptäckter, nya företag

En ny teknik som allt fler börjar att upptäcka är 3D-skrivare, som innebär att du kan ha en egen ”fabrik” hemma där du skriver ut modeller i tredimensionellt format. Men trots att det är en fantastisk ny teknik har den också sina svagheter. Många har upptäckt att när de skriver ut ett objekt är det mycket skört på grund av att det framställs av ett plastmaterial som lätt faller sönder eller smälter när det utsätts för värme. Det gör att det ibland kan vara svårt att framställa objekt som verkligen kan användas praktiskt, och 3D-entusiaster får nöja sig med att skriva ut prydnadsföremål.

Men Raymond Weitekamp har hittat en lösning på problemet. Han är doktorand och arbetar tillsammans med den kände Nobelpristagaren Robert Grubbs. Med ett innovativt tänkande kunde han framställa en ny sorts kemi som på engelska kallas för ”PhotoLithographic Olefin Metathesis”. Den använder sig av ljus och sätter igång en kemisk reaktion, där materialets egenskaper snabbt förändras. Weitekamp bestämde sig för att gå ut på marknaden med sin upptäckt och insåg att halvledare var det bästa området att fokusera på. Men den marknaden var redan stor och mättad, så han gick i stället vidare till 3D-skrivarmarknaden. Hans företag Polyspectra har nu en ljusnande framtid framför sig, och har utvecklat ett material som kan användas för att skriva ut i 3D-format. Materialet klarar av att hantera temperaturer upp till över 150 grader Celsius.

Biologi i tre dimensioner

Todd Huffman är en annan tidigare doktorand som under sin studietid började intressera sig för hur våra hjärnor fungerar. Men hans nyfunna intresse ersattes av frustration när han upptäckte att de traditionella mikroskopteknikerna inte fungerade så bra som han hoppats. De var besvärliga och långsamma att använda, och han fick ibland lägga flera dagar på att förbereda ett prov. Ibland var det dessutom svårt att förstå vad han tittade på i mikroskopet. Huffman arbetade inom beräkningsbiologi och förstod att denna process skulle kunna automatiseras, men då behövde hela fältet kring mikroskopi förändras. Han ansökte till Breakout Labs, som hjälper entreprenörer och forskare som arbetar med biologi och teknologi. Med deras startkapital kunde Huffman utveckla ett transparent blad som gjorde det möjligt att ta tusentals vävnadsprov. Med avancerad datorteknik kunde de sedan sätta samman bilderna till en tredimensionell modell med fantastisk detaljrikedom. Företaget 3Scan håller nu på att bli mycket lönsamt tack vare sin vetenskapsbaserade grund.

Om författaren

kalle administrator