Jordens destruktiva förflutna

Avkalle

Jordens destruktiva förflutna

Vi lär oss att inte ta någonting för givet, trots det är det få som förväntar sig att Jorden kommer gå under imorgon eller nästa vecka. Då oddsen är extremt låga för att mänskligt liv kommer att dö ut inom en snart framtid är planeten inte främmande för livsomvälvande och plötsliga förändringar.

Våldsamma vulkanutbrott

Jordens är cirka 4,6 miljarder år gammal. Planeten vi idag kallar hem har gått igenom många förvandlingar och under de senaste 500 miljoner åren har fem livsutrotande händelser inträffat. Den värsta utrotningshändelsen tog plats för omkring 252 miljoner år sedan. Omkring 96 procent av allt havsliv samt 75 procent av allt liv överlag dog ut.

Den bakomliggande orsaken tros vara ett utbrott från en massiv supervulkan, som abrupt förändrade klimatet på Jorden. Det tog mellan 4 till 8 miljoner år innan livet i havet återhämtade sig. Det var inte bara biologiskt liv som påverkades. Natur och skog försvann nästintill helt från Jordens landmassa och det tog omkring tio miljoner år för växter och träd att återhämta sig.

Asteroid kolliderade med Jorden

Det utrotningsevent som de allra flesta känner till inträffade för omkring 66 miljoner år sedan. En 10 kilometer i diameter stor asteroid kolliderade med jorden, vilket skapade enorma bränder. Sot från bränderna samt den massiva mängd stoft som slungades ut i atmosfären från explosionen blockerade solens ljus. Detta skedde under dinosauriernas storhetstid och tros vara den ledande orsaken till att härskarreptilerna dog ut.

Vår planet har med andra ord varit med om en rad livsomvälvande händelser på en massiv skala. För närvarande befinner sig jorden och solsystemet i en väldigt stabil fas, som dock inte varar för evigt. Låt oss hoppas att nästa ödeläggande event sker långt in i framtiden.

Om författaren

kalle administrator