National Aeronautics and Space Administration, förkortat NASA, är en amerikansk federal myndighet. Myndighetens huvudsakliga uppgift är att ta hand om och vaka över många typer av rymdaktiviteter. Detta kan handla om allt från bemannade resor till rymdstationen ISS, till att skicka obemannade farkoster till Mars.
Det hela startade år 1958
Ryssland och USA har sedan länge samarbetat kring flera spännande projekt, men så har det inte alltid varit. Under Sovjetunionens tid lanserades världens första artificiella satellit kallad Sputnik. Detta skedde år 1957 och Sovjetunions succé fick en positiv reaktion runt världen.
Lanseringen av Sputnik fick den amerikanska presidenten Dwight Eisenhower att, tillsammans med landets kongress, ta fram en myndighet som kunde mäta sig med rivalen i öst. Under juli månad, mer bestämt den 29 juli år 1958, skrev Eisenhower under akten National Aeronautics and Space Act of 1958. Resten är historia och redan år 1969, endast 11 år senare, landade NASA den första människan på månen. Det var en efterlängtad milstolpe då nationen fram tills dess låg efter i rymdkapplöpningen mot Sovjetunionen.
Årlig budget på cirka 20 miljarder dollar
Idag ser läget annorlunda ut. Nasa är den ledande myndigheten i både USA och resten av världen. Med över 17 000 anställda och en årlig budget på cirka 20 miljarder dollar, strävar NASA att fullfölja myndighetens vision om att upptäcka och utöka kunskap till fördel för mänskligheten.
Flera pågående projekt är igång, däribland Perseverance Rover-uppdraget som är en del av NASA:s Mars Exploration Program. Målet med uppdraget är att utforska den röda planeten i detalj och det väntas pågå i minst ett Mars-år, vilket är omkring 687 dagar här på jorden.
Om författaren